"El Camp de la Bota: Un espai i una història" (Josep Maria Monferrer i Celades, 2012)

"El Camp de la Bota: Un espai i una història", Josep Maria Monferrer i Celades, Ed. Octaedro, 2012.

Tot passejant pel barri de La Mina, de Sant Adrià de Besòs, la tardor del 2012, vaig trobar l'Arxiu Històric de La Mina i el Camp de la Bota. Hi vaig entrar per interessar-me sobre el llibre que avui comento. Dins el petit local vaig conèixer Josep Maria Monferrer, l'autor del llibre, que em va explicar que aquell era el primer volum d'una trilogia sobre la història d'aquests espais, que completarien dos llibres sobre la història de Sant Adrià de Besòs i el barri de La Mina, avui ja publicats.

"El Camp de la Bota: Un espai i una història" ens transporta des dels orígens de la població de l'indret fins a l'actualitat. Es tracta d'un espai al límit entre Sant Adrià de Besòs i el districte de Sant Martí, una àrea a la perifèria de tot, eternament exclosa i oblidada per les institucions i els cercles de poder.

El llibre té dues parts ben diferenciades. La primera descriu el passat del lloc com a entorn natural humit i la seva ruralització. La segona narra amb una mica més de detall la formació d'un barri de barraques, amb dos nuclis: un al voltant de l'antic castell militar del Camp de la Bota i l'altre una mica més al nord-est, en terrenys de Sant Adrià de Besòs. Entremig d'elles, el genocidi perpetrat pel franquisme: 1717 execucions al Camp de la Bota entre 1939 i 1952.

M'ha semblat interessant conèixer la història d'un espai tan proper i a la vegada tan desconegut, tan oblidat sempre. Del passat només en podem llegir la història. El present és al nostre abast.

L'urbanisme modern ha esborrat gairebé totes les petjades de la història i només una placa recorda el passat. Una gran depuradora i l'espai del Fòrum ocupen el present. Però encara podem passejar per la història, buscant entre els llibres i els testimonis vius la memòria de les nostres arrels.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Obres púbiques" (Manuel de Pedrolo, 1991)

Les illes de Venècia

"Catastrofismo, administración del desastre y sumisión sostenible" (René Riesel y Jaime Semprun, 2011)