05 de juny 2010

Estem pagant la seguretat del Club Bilderberg?

He enviat aquesta pregunta a la Generalitat de Catalunya, demanant un aclariment sobre els costos públics de l'operatiu de seguretat desplegat amb motiu de la celebració d'una reunió privada, el Club Bilderberg, a Sitges. Es poden enviar preguntes a la pàgina Contacteu amb la Generalitat.

Senyors,

He llegit la denúncia d'un Sindicat de Mossos d'Esquadra segons la qual es criticava l'"injustificat malbaratament" de diner públic destinat a preservar la seguretat del Club Bilderberg, que aquests dies celebra la seva reunió anual a Sitges.

S'ha dedicat diner públic a garantir la seguretat en aquesta reunió privada? El servei és evident que ha existit i ha tingut un cost. Quin ha estat aquest cost? Els participants, el Club Bilderberg, han pagat aquest cost, o part d'ell? O bé ha sortit íntegrament dels comptes públics?

Actualització (29 de juny del 2010)

La Generalitat de Catalunya em va respondre donant-me l'adreça dels Mossos d'Esquadra i indicant-me que preguntés a aquest cos. És a dir, com és típic en una institució burocratitzada i poc eficient, em van dir a mi que consultés a un dels seus òrgans subordinats, en lloc de gestionar-ho ells i donar-me la resposta.

Vaig escriure un correu electrònic a l'adreça dels Mossos d'Esquadra que se'm va facilitar. Passats uns dies, vaig rebre la resposta:
En resposta a la vostra consulta us informem que la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra és el cos policial competent en matèria de seguretat ciutadana i ordre públic. L’objectiu del dispositiu realitzat per donar cobertura a aquest esdeveniment és el de vetllar i garantir la seguretat i l’ordre públic, així com la de gestionar també les afectacions a la via pública que produeixen els diferents esdeveniments que es celebren arreu de Catalunya, com poden ser la celebració d’un gran premi de motociclisme, la festa de la Patum de Berga, la realització d’alguna etapa del Tour de França, la volta ciclista a Catalunya, els actes de celebració d’algun títol aconseguit per un club esportiu o qualsevol altra esdeveniment de caràcter social, cultural, polític o esportiu que requereixi la cobertura policial.

Pel que fa al finançament del dispositiu Bilderberg, se segueix el mateix procediment que amb d’altres esdeveniments, com els que ja hem comentat, i no es faciliten dades sobre efectius ni de costos.
Dues coses val la pena destacar d'aquest text. En primer lloc, s'equipara una reunió privada sense cap interès social i de la qual els ciutadans només en rebem molèsties a l'hora de circular lliurement per Sitges, amb una festa tradicional com la Patum o un acte com el Tour de França, que sí que es pot anar a veure lliurement si així es desitja; que no interessarà tothom, però sí que pot interessar a uns quants.

En segon lloc se'm comunica que la política és de no donar xifres de costos. En aquestes condicions no es pot valorar amb rigor l'actuació dels Mossos i per tant tampoc la del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació del qual depenen.

La Generalitat ha establert un canal d'informació al ciutadà a través d'internet. És una experiència molt interessant; llàstima que la informació que el ciutadà demana, la Generalitat no vol facilitar-la.