"Catastrofismo, administración del desastre y sumisión sostenible" (René Riesel y Jaime Semprun, 2011)

Publicado originalmente el 28 de octubre de 2013 en el blog Surca la tierra.

Jaime Semprun y René Riesel, Catastrofismo,administración del desastre y sumisión sostenible, Pepitas de calabaza, Logroño, 2011.

"Al acabar de arruinar todas las bases materiales, y no solamente materiales, en que se apoyaba, la sociedad industrial crea tales condiciones de inseguridad, de precariedad generalizada, que sólo un aumento de la organización, es decir, del sometimiento a la máquina social, puede hacer pasar este agregado de aterradoras incertidumbres por un mundo habitable".

La propaganda que es fa sobre la destrucció del planeta que s'està produint en les últimes dècades posa les bases d'una nova volta de rosca en els mecanismes de dominació. La mateixa societat industrial que causa les destrosses en difon abundant informació científica, alhora que presenta els seus nous mecanismes de regulació com un remei que permet continuar amb l'espiral de producció i consum de mercaderies.

Aquesta és la tesi principal d'aquest llibre, que acabo de rellegir. Es desenvolupa amb un rigor i un esperit crític gens comuns en el nostre temps, en què la pràctica totalitat del "debat" que es dóna en la societat de l'espectacle és buit i sense interès .

El text continua provant que de l'ecologisme científic se n'ha adoptat la necessitat de regulació de l'activitat econòmica, de la planificació de l'explotació dels recursos i per extensió de totes les activitats socials, per aconseguir una supervivència garantida en un món ple d'amenaces. Aquesta tesi és abraçada amb entusiasme per amplis sectors de l'"esquerra" més "compromesa", convertits en defensors a ultrança de la regulació estatal de l'activitat econòmica capitalista.

Riesel i Semprun rebutgen el marc de referència de la societat espectacular-mercantil, que té el seu fonament en la producció industrial, com a única forma de vida possible. Per això sotmeten a crítica tant la seva versió desregulada, de destrucció suïcida del planeta, com l'apologia de la seva versió regulada, que proposaria mantenir estables dins de la gravetat les constants vitals de la nostra Terra per mitjà d' una submissió creixent dels individus al control social per part d'un poder centralitzat, el qual és difícil no sospitar que és en realitat un fi en si mateix.

El de Riesel i Semprun és un text de referència que cal llegir i revisar, i un complement necessari de "La societat de l'espectacle" i "El planeta malalt" de Guy Debord , així com de " Crèdit a mort ", d'Anselm Jappe.

La comparació amb Jappe és interessant. Mentre aquest se centra a analitzar les contradiccions internes de la mercaderia i el capitalisme, Riesel i Semprun prefereixen parlar del que la societat industrial realment fa, subratllant la seva absurditat, la seva lletjor i el seu caràcter indesitjable. En fer-ho deixen en evidència el discurs de la " sostenibilitat": sostenir aquest desastre, diuen, és qualsevol cosa menys desitjable.

Jaime Semprun (que ens deixà el 2010) ja apuntava tesis semblants a "La nuclearización del mundo" (editat també per Pepitas de Calabaza), encara que aquí centrant-se en el paper central que juga l'energia nuclear dins de l'estratègia d'enfortiment del poder.

Comentaris

ja tenim més deures inexcusables, h podrein fer llegir a les escoles i no Federico Moccia.

Entrades populars d'aquest blog

"Obres púbiques" (Manuel de Pedrolo, 1991)

Les illes de Venècia

"La sociedad del espectáculo" (Guy Debord, 1967)