Ves al contingut principal

"Un fred intens i fort que et sacseja l'ànima"

Breakdown

Hi ha dies que són tristos per un motiu. Per cada somni que neix a un racó de les teves nits hi ha un motiu d'aquests, esperant el seu moment. Hi ha dies que pots explicar per què les coses no van bé, i imaginar com podrien ser millors. Dies amb causa i conseqüència, amb reflexió i estratègia. Dies que formen part d'una història, la teva història.

I després hi ha dies com avui.

No pots explicar res, no ha passat res, no hi ha cap notícia. Passen i no saps ben bé per què. Tens la sensació que han tornat els dies negres, i en això mai no t'equivoques. Al cap d'una estona et sents una mica millor. Després, de sobte, pitjor. Més tard ja no saps ni com estàs.

Tristor sense èpica associada, sense versos ni tornada. Sense guitarres ni veus que diuen que és dilluns però que algun dia arribarà dissabte a la nit. Poca gent en parla, no volen dir res ni canvien res. Potser per això Kitsch i The Jesus And Mary Chain en fan cançons, d'aquests dies. Potser per això sense la seva música tot seria més difícil. Potser això m'empeny, ara, a escriure.

Kitsch - Himne trist

Sorpreses que et donen i males notícies
per esperar massa i desitjar el que desitges.
Tu no hi pots pas, per més que hi facis
el sac de la ficció és ple d'engrunes de somnis.
Desil·lusió, decepció i disgust
del món, la teva història i tu.
I un cert deix d'angoixa afegit a la recança.

Situacions imprevistes, mareig de continuar
i un fred intens i fort que et sacseja l'ànima.
Tu no hi pots pas, per més que hi facis
el sac de la ficció és ple d'engrunes de somnis.

Desil·lusió, decepció i disgust
del món, la teva història i tu.
I un cert deix d'angoixa afegit a la recança.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Obres púbiques" (Manuel de Pedrolo, 1991)

A part de materials d'altres gèneres, dues són les novel·les de Manuel de Pedrolo que es van publicar pòstumament: Obres púbiques i Tants interlocutors a Bassera.

Escrita originalment el 1971, Obres púbiques no va poder ser publicada en el seu temps, perquè es tracta d'una novel·la pornogràfica. No estem davant d'una història mediocre amanida amb escenes de sexe per animar el lector, sinó d'una estructura narrativa sorprenent, dissenyada en un primer nivell per estar completament al servei dels actes sexuals que en són els amos absoluts; però tenyida amb pinzellades de crítica sociològica, de tristor per un món que no pot romandre, i de la mala bava contra l'ordre establert que és marca de la casa Pedrolo.

He escrit a vegades que hi ha obres que m'han ajudat a dibuixar el paisatge de la llunyana Amèrica: la Lolita de la fugida, les pel·lícules de Hal Hartley o recentment la New Orleans d'A Love Song For Bobby Long. La comunitat nord-americana que retrata Manu…

Les illes de Venècia

Després de la meva segona estada a Venècia he completat l'article sobre aquesta ciutat, però m'ha quedat molt llarg. Per això he decidit separar-lo en dos: un dedicat a l'illa central de Venècia, i l'altre, aquest que estàs llegint (o preguntant-te per què hauries de llegir), dedicat a les seves illes.

LES ILLES DEL SUD

Diverses illes estan a molt poca distància en vaporetto del nucli central de Venècia. S'hi pot accedir fàcilment des dels Záttere de Dorsoduro, en el cas de La Giudecca i San Giorgio Maggiore; o des de San Zaccaria, una parada de vaporetto propera a Piazza San Marco.

1. La Giudecca. No ho diguis a gaire gent, però La Giudecca, una illa allargada separada de Dorsoduro només per l'ample canal que porta el seu nom, és un dels llocs on millor es conserva l'aire del poble venecià. La història de l'illa a la primera meitat del segle XX és marcada per l'activitat industrial, però després de la Segona Guerra Mundial aquesta activitat es va anar…

"La sociedad del espectáculo" (Guy Debord, 1967)

"La société du spectacle", Guy Debord, Éditions Buchet-Cassel, París (França), 1967. Edició en espanyol: "La sociedad del espectáculo", Ediciones La Marca, Buenos Aires (Argentina), 1995.

El passat dia 30 de novembre va fer 20 anys de la mort de Guy Debord. Amb motiu d'aquesta efemèride avui comento la seva obra principal, "La societat de l'espectacle".

"La societat de l'espectacle" (1967), de Guy Debord, és una de les obres de crítica social més significativa del segle XX, i un text precís en la seva anàlisi teòrica de la societat de l'espectacle, encara més en els nostres dies que quan va ser publicada.

Debord parteix de la crítica marxiana de la mercaderia per analitzar el domini d'aquesta en les relacions socials al món modern, en el qual la tecnologia ha fet evolucionar el mode de producció capitalista. En ell s'ha generat una acumulació tal de mercaderia que aquesta s'ha transformat en imatge. Empesa per la seva…