Sitges 2008 (3): Evangelion 1.0 You Are (Not) Alone

Si Freedom aspira a ser un nou clàssic, Evangelion ja fa temps que ha creat la seva pròpia llegenda. I amb tota justificació. Si a les darreres edicions de Sitges han sortit cartells amb taurons, unicorns de paper o màscares de Darth Vader, potser algun any veurem un àngel i un evangelion al cartell del festival. Seria just.


Evangelion 1.0 You are (not) alone (Masayuki, Kazuya Tsurumaki, Hideaki Anno, 2007)

Parlar d'Evangelion és com parlar de Marcos Senna. Qui no sigui aficionat no el coneixerà, i a qui en sigui no farà falta dir-li res del migcampista del Vila-Real. Si no t'agrada l'anime, no vegis Evangelion. Si t'agrada l'anime, segurament ja l'hauràs vista.

Això converteix aquest comentari en potencialment sobrer, inútil. Però com deia Joan Brossa: "conec la utilitat de la inutilitat / i tinc la riquesa de no voler ser ric".

Neon Genesis Evangelion (新世紀エヴァンゲリオン Shin Seiki Evangerion) (normalment coneguda com Evangelion) és un manga i un anime de 26 episodis produït el 1995 per l'estudi Gainax. El seu enorme èxit ha fet que se'n generin productes paral·lels, especialment pel·lícules, manga i videojocs; s'han arribat a generar branques en les quals el final era diferent del de la sèrie original, fins al punt de crear bastanta desorientació en el pobre espectador, que mai no sap exactament si ja ho ha vist tot o no.

La sèrie original era fantàstica, però tenia un ritme a prova de no iniciats: aguantar més d'una vintena de capítols que el 33 donava de matinada, sense un vídeo en condicions o una bona connexió a internet per baixar-se els capítols que se't passessin, requeria entrega i dedicació.

L'any passat es va estrenar un nou projecte anomenat Rebuild of Evangelion, que constarà de quatre parts i que té l'objectiu d'acostar la sèrie a un públic més ampli, fent-la més accessible. Les tres primeres parts del rebuild seran una nova versió de la història explicada a la sèrie, però bàsicament la mateixa història. Condensaran els episodis canviant el focus cap a l'acció. La quarta part serà totalment nova i afegirà un nou "final" completament diferent a la saga.

Coordina el projecte Hideaki Anno, l'autor de l'adaptació. Els crèdits de la direcció de la primera part són per a Masayuki i Kazuya Tsurumaki, i és una coproducció de Studio Khara (l'estudi propi de Hideaki Anno) en col·laboració amb Gainax.

Després de veure la primera de les quatre parts (l'única acabada i estrenada fins ara), la meva reacció és d'entusiasme total. Si l'objectiu era fer la sèrie més accessible, s'ha aconseguit amb escreix, i a més sense renunciar als elements realment importants de la història. Algunes grans escenes es repeteixen pla a pla, i per tant la millora no dóna la sensació d'haver sacrificat res d'imprescindible. Ara per ara em sembla més recomanable seguir-li la pista a aquestes quatre pel·lícules que no pas als episodis originals.

La simbologia pseudoreligiosa, la introspecció psicològica i la tensió moltes vegades continguda són marques de la casa Evangelion. La col·lecció de personatges és una obra d'orfebreria. Quan acceptes el joc i li obres la porta, l'univers d'Evangelion se t'emporta i et xucla, incontenible. Clar que també són les ganes que tinguis de deixar-te emportar.

Comentaris

Marchelo ha dit…
BOnes!! no he vist Evangelion, pero sabent que és un manga, has vist Death Note?? crec que és el guió més intel·ligent que he vist mai (a tots nivells!)

Salutacions!
Daniel Daranas ha dit…
Hola Marchelo! Doncs no he vist Death Note, no. Me l'apunto!
Marchelo ha dit…
La pots mirar sencera pel Youtube, dona-li una oportunitats als 2 primers capítols (de 20 min i un total de 30 i pico crec) i ja em diràs!!!

ens llegim

Entrades populars d'aquest blog

"La sociedad del espectáculo" (Guy Debord, 1967)

FM Uruma